İçeriğe geç

Apartman Kelimesinin Kökü Nedir

Apartman kelimesi türemiş mi?

Birbirinin yanında iki veya daha fazla ünsüz harf içeren Batı kökenli sözcükler, ünsüz harfler arasına ünlü harf konulmadan yazılır: alafranga, apartman, biyografi, elektrik, gangster, kilogram, orkestra, paragraf, telgraf, vb.

Apartman birleşik kelime mi?

Kısacası TDK’ya göre Apartman kelimesi Apartman şeklinde yazılır.

Apartmanın gerçek anlamı nedir?

Apartman – Nisanyan Sözlüğü. Fransızca appartement kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “bir konutun içinde müstakil bir daire” anlamına gelir. Bu kelime, Geç Latince apparimentum kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir “paylaşmak, bölmek”.

Kelime kelimesinin kökü nedir?

Etimoloji. Kelime kelimesi, “söylenen, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.

Apartman sözcüğünün kökü nedir?

Apartman kelimesinin kökeni İtalyanca appartamento kelimesidir. Bu kelimenin kökü “a parte” (ayrı, bölünmüş) terimidir. İtalyancadan Fransızcaya “appartement” olarak geçmiştir ve Fransızcadan Türkçeye geçmiştir.

Apartman kelimesi nasıl yazılır?

Bu kelime sıklıkla yanlış olarak apartman olarak yazılır. Amaçlanan kullanım apartman şeklinde olmalıdır.

Apartman isimlerine gelen ekler ayrılır mı?

Uyarıda, “Kurum, kuruluş, organ, birlik, yerleşim yeri ve iş yeri adlarındaki ekler kesilerek ayrılamaz.” ifadelerine yer verildi.

Apartman kelimesinin kısaltması nasıl yazılır?

a.İsim, isimDaire.DaireAr.ArapçaAr-GeAraştırma-GeliştirmeAskeri.Askeri, askeri, askeri hizmet224 satır daha

Birleşik kelime olduğunu nasıl anlarız?

Bileşik sözcük veya bileşik kelime, dilde yeni bir kavrama karşılık gelecek şekilde iki veya daha fazla sözcüğü birleştirerek oluşturulan bir sözcüktür. Bu ifadeleri oluşturan sözcükler, ses düşmeleri, ses türetmeleri, sözcük türü değişimleri veya anlamsal değişimler biçimindeki ekleri barındıramayacak kadar formüle edilmiştir.

Dünyanın ilk apartmanı nerede?

Eskiden Hadhramaut Krallığı’nın başkenti olan Şibam, şu anda Yemen sınırları içinde 7.000 nüfuslu bir şehir olarak varlığını sürdürüyor. Adı ilk olarak MS 3. yüzyıla dayanan belgelerde geçen Şibam şehri, insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerine ev sahipliği yapmasıyla biliniyor.

Türkiye’de ilk apartman ne zaman yapıldı?

İstanbul Laleli semtinde bulunan Tayyare Apartmanı’nın geçmişi 1922 yılına dayanıyor.

Binanın ne anlama gelir?

Bina; Genellikle birkaç bölmesi olan, dayanıklı malzemelerden yapılmış, barınma veya başka amaçlarla kullanılan kapalı yapı.

Kelimede kök nasıl bulunur?

Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.

Kök kelimesi Türkçe mi?

Kök – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe kök kelime “bitki kökü”nden türemiştir.

Türemiş kökü nedir?

Türemiş sözcük veya türemiş kelime, isim ve fiil köklerine veya diğer türemiş sözcüklere türetme ekleri eklenerek türetilen bir sözcüktür. Basit biçimdeki türemiş sözcüklere kök sözcükler de denir.

Hangisi türemiş kelimedir?

Örnek: göz (isim) > gözlemlemek- (fiil) > izlemek (isim) > gözlemlemek- (fiil) kendi (isim) > özlemek- (fiil) > özlem (isim)

Kapıcı kelimesi basit mi türemiş mi birleşik mi?

Türemiş kelimeler: Kapıcı (isim + türemiş eki), hoşluk (sıfat + türemiş eki), gülümseme (fiil + türemiş eki), kendilik (zamir + türemiş eki), küçüklük (zarf + türemiş eki). Aynı, anlamları farklı.

Türemiş adı nedir?

Türemiş İsimler: *Bunlar türetme eki almış ve tek kelimeden oluşan isimlerdir. *Atış eki de alabilirler. Not: Türemiş isimler; Bir fiilden, bir isimden veya bir yansımadan türetilebilir.

Dokunuyor türemiş mi?

Eski Türkçe tokın – “vurmak, çarpmak” fiilinden türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe tokı- “vurmak, çarpmak” fiilinden, Eski Türkçe +In- ekiyle türemiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir