Bazan ne demek TDK?
(ﺑﻌﻀﺎً) sıf. (Ar. ba’żs, ba’żan’ın değiştirilmiş şekli) Bazen, bazen, ara sıra, bazen: Bazen yıldırım düşer (Yâkup K. Karaosmanoğlu).
Başbuğ ne demek TDK?
“1. Adı, Tarihi Eski Türklerde Başkan, Başkan, Komutan; 2. Osmanlı Devleti’nde ise “savaş zamanında diğer birliklerden ayrılıp bir araya getirilerek oluşturulan birlik veya milis kuvvetlerinin komutanı” anlamındadır.
Basımevi ne demek TDK?
Matbaa kelimesinin anlamı Matbaa, basım yapılan yer anlamına gelir. “Ev” kelimesiyle oluşturulmuş birleşik kelimeler yan yana yazılır: aşevi, huzurevi, matbaa, doğumevi, rasathane, huzurevi, kahvehane, misafirhane, ordu evi, öğretmen evi vb.
Başıbozuk ne demek TDK?
Başıbozuklar, Osmanlı İmparatorluğu’nda savaş sırasında ana orduya katılan gönüllü askerler için kullanılan bir terimdir. Osmanlı Ordusu’nun kuvvetleri, ayrı silah ve teçhizatla ve ayrı komutanların kontrolü altında, yaya ve atlı olarak görev yapan yerinden edilmiş askerlerden oluşur.
Bazan nasıl yazılır TDK?
TDK’nın güncel yazım kılavuzuna göre, bazen, bazen veya bazen? Türkçede kullanılan birçok kelime telaffuz ve yazım farklılıklarından dolayı yanlış yazılmıştır. Bu kelimelerden biri de “bazen”dir.
👉 👈 ne demek?
👉 👈 Emoji Anlamı: Elin tersiyle sola/sağa işaret eden işaret parmağı – Bir şeye dikkat çekmek, hatırlatmak, uyarmak, yön belirtmek için kullanılır. ✌️ Emoji Anlamı: Zafer İşareti – Bu işaret, 60’larda hippiler tarafından popüler hale getirilen bir barış sembolüdür ve zafer anlamına gelir.
Türk Dil Kurumunda Moruk Ne Demek?
(Argo) Gençlerden daha yaşlı anne-baba. (Argo) Yaşlı kişi.
Deyyus ne demek TDK?
Deyyus, geçmişte çok daha sık kullanılan ancak anlamı bugün tam olarak bilinmeyen kelimelerden biridir. TDK’ya göre bu kelime “bir kadının veya yakınının iffetine karşı gelmeyen kişi” anlamına gelir.
Mucurlu ne demek TDK?
Çakıl veya çakıl taşı, gevşek bir kaya parçası koleksiyonudur. Çakıl, tortul ve aşındırıcı jeolojik süreçlerin bir sonucu olarak dünyanın her yerinde doğal olarak bulunur. Ayrıca büyük miktarlarda kırılmış taş olarak ticari olarak da üretilir.
Lavuk ne demek TDK?
TDK’ya göre Türkçe kökenli olan Lavuk kelimesi; gereksiz konuşan, önemsiz konularla çok meşgul olan, hal ve hareketleri ile sözleri başarı getirmeyen kimse anlamına gelmektedir.7 Ağustos 2024
Bêrîvan ne demek Türkçe?
Berivan aynı zamanda hayvanlarla ilgilenen ve onları sağan kadın anlamına gelir. Aynı zamanda nadir bir dağ çiçeğine Berivan denir.
Vasil ne demek TDK?
Vasıl kelimesinin sözlük anlamı ulaşmaktır. Bu kelime aynı zamanda mecaz anlamda, özlem duyulan birine kavuşmak anlamında da kullanılır.
Baboş ne demek TDK?
İsim. (Halk ağzı) (Elazığ ağzı) Yiğitlere, gençlere, çocuklara ve gençlere karşı sevgiyi dile getiren bir söyleyiş.
Zobu ne demek TDK?
Etimolojisi belirsiz (sorunlu, belirsiz, şüpheli) olan bu Türkçe kelime, aşağıdaki atasözünde acemi hizmetçi, hizmetçi çocuk anlamında kullanılmıştır: Osmanlı İmparatorluğu için bir at, bir zobu (hizmetçi). Anadolu’daki dil koleksiyonlarında “büyük adam, jandarma ve genç adam” anlamlarıyla bulunur.
Zübbe ne demek TDK?
TDK SÖZLÜK SNODY KELİMESİNİN ANLAMI: Giyim, konuşma, dil ve düşüncede toplumun gülünç ve çelişkili olarak gördüğü abartılara ve aşırılıklara başvuran kişi. Asil görünmek için belli çevrelerin fikirlerini benimseyen, onlara hayranlık duyan ve onlar gibi davranmaya çalışan kişi.
Orhan Pamuk neden bazan yazar?
Veba Geceleri’nde bunu çokça deneyimliyoruz. Yazarımız Orhan Pamuk, roman boyunca “bazen” kelimesini “bazen” olarak yazmayı uygun bulmuştu. Bence, uygun bulmamalıydı; çünkü Türkçe yazım kurallarına baksaydı, “bazen” yazımının olmadığını fark ederdi.
Bensu ne demek TDK?
Bensu, “su gibi kutsal benlik” olarak ifade edilir ve bu anlamda kullanılır. Türkiye’de giderek dikkat çeken ve her geçen gün daha da popüler hale gelen isimlerden biridir. Başka bir deyişle, Bensu ismi saf, nazik ve su gibi saf anlamına gelir.
Bedrin ismi ne demek?
Bedri ismi Arapça kökenlidir ve “tamamlanmış”, “tamamlanmış” veya “parlak” anlamına gelir. Ayrıca İslam tarihinde Bedir Savaşı ile özdeşleştirilir ve bu nedenle bazen bu tarihi ve dini olayla bir bağlantı oluşturabilir.
Bostan ismi ne anlama gelir?
Bostan (Farsça: بوستان Būstān), sebze, meyve veya çiçek yetiştirilen yerlerin adıdır.